Articole

 Montare țiglă metalică: Câte șuruburi se pun la țigla metalică?

suruburi pentru tigla metalica

Intro

     Șuruburile autoforante sunt un tip special de șuruburi proiectate pentru a fi utilizate în lucrările de asamblare a materialelor, cum ar fi lemnul, metalul sau plasticul, fără a necesita pregăurirea materialelor. Ele au un vârf ascuțit și un filet special proiectat, care le permite să foreze în materialul țintă fără să fie necesară utilizarea unui burghiu sau a altui instrument de forare.

Cum se montează țigla metalică

Pentru montarea țiglei metalice, se recomandă folosirea a 8-10 șuruburi autoforante cu garnitură pe metru pătrat de țiglă, pentru un montaj rezistent și sigur.

     Bineînțeles că un acoperiș nu trebuie să fie neapărat din țiglă metalică. Șuruburile autoforante se pot folosi la montarea unor structuri diverse cum ar fi panouri de tip sandwich sau tablă cutată zincată sau colorată. 

    În cataloagele de specialitate, șuruburile pentru acoperiș au denumirea standardizată DIN7504K (cu anumite variațiuni în funcție de vârf și capacitatea de forare), dar mai popular, șuruburi “autoforante cu cap de cheie”. Cheia cea mai des întâlnită la această categorie de șuruburi este de 8mm (SW8).

suruburi pentru tigla metalica

Cum se montează țigla metalică

     Dacă vorbim de partea estetică, șuruburile pentru acoperișuri din țiglă metalică sau tablă, vin într-o vastă gamă de culori pentru a se potrivi cu culoarea dvs preferată. Această gamă de culori poartă denumirea internațională “RAL”, iar cele mai întâlnite culori în industria acoperișelor (fie din țiglă metalică, fie din tablă cutată) sunt RAL 8017(maro) și RAL 3011(brun-roșcat).

     Acum că am stabilit detaliile ce țin de estetic, să revenim puțin la partea tehnică – cum evităm cea mai comună greșeală în montajul șuruburilor pentru acoperiș.

     Structura pe care se montează acoperișul, de regulă este una din lemn sau una metalică. În cazul în care structura pe care se montează acoperișul, vom folosi autoforante cu cap hexagonal și vârf normal (despre care vorbeam și mai devreme) adică DIN7504K (stânga)

      În cazul montării țiglei metalice sau a tablei pentru acoperiș pe o structură din lemn, vom folosi șuruburi autoforante cu cap hexagonal și vârf redus, adică DIN7504K-R (dreapta). 

     Ambele șuruburi pentru acoperiș se antrenează cu cheia tubulară de 8mm (SW8), dar ce îl face special pe cel cu vârf redus? Ei bine, capacitatea redusă de forare a acestuia îl face potrivit montării acoperișului pe structuri de lemn pentru că nu forează o gaură prea mare în lemn, ci își face filet în acesta.

În schimb nu poate fi folosit în structuri metalice pentru că vârful se rupe la contactul cu profilul din spatele țiglei sau tablei pe care vrem să o montăm.

     Pericolul real este folosirea șurubului cu vârf normal în structuri de lemn, pentru că acesta forează cu ușurință în structură dar reduce rezistența la smulgere a acoperișului considerabil.

     În concluzie, dacă am ales culoarea potrivită și capacitatea de forare în funcție de structura pe care montăm țigla metalică, ceea ce ne rămâne de făcut este să punem mâna pe mașina de înșurubat cu impact, pe o cheie SW8 și sus pe scară! Echipa Fixkit vă urează spor la lucru!

ATENȚIE!!!

     Nu tratați acest subiect ca pe un simplu proiect DIY, luați-vă toate măsurile de precauție dacă urmează să executați o lucrare la înălțime și folosiți numai echipament funcțional și conform. Căderile de la înălțime pot cauza leziuni grave!

Înapoi la listă